top of page

Del I - Coaching til ryttere - hvad, hvorfor, hvordan?

"Hvad har din frokost med coaching at gøre?!?" tænker du sikkert når du ser på billedet…


Hestene er redet, jeg har undervist dagens elever og skulle til at lave nogle uddybbende opslag om coaching, fordi der i gårdagens Instagram Q&A kom flest spørgsmål ind om, hvordan coaching egentlig foregår, hvad man kan bruge det til, og hvem der kan få glæde af det.


Og så slog det mig… at jeg lige havde brugt 15 minutter på at lave en sund frokost til mig selv, inden jeg satte mig ved computeren, og det har jeg gjort næsten dagligt siden sidste år.


Du undrer dig sikkert stadig… Bare rolig, det kommer – hæng lige på!


Under coachuddannelsen skal der øves. Maaaange timer. Man coacher andre, og man bliver selv coachet af medstuderende på mange forskellige ting (= KÆMPE bonus ved uddannelsen!). Nogle er store mål, drømme eller ønsker, andre er mindre, men fælles for dem alle er, at de skal være ægte og vigtige for en.


På min liste over ting, jeg ville coaches på, stod der, at jeg ville blive bedre til at lave en sund frokost til mig selv. Lyder simpelt? Måske. Men hvis der er én ting, jeg i mange år har været utrolig dårlig til, så var det at prioritere en god frokost midt på dagen. Alt for ofte blev det til en halvdårlig sandwich fra en tankstation eller blot en håndfuld nødder i bilen mellem undervisning og/eller ridning. Dårlig samvittighed og en krop der begyndte at sige fra, forståelig nok. Det var et reelt ønske at ændre det!


I en "øve-coachingsession" med en skarp (nu) kollega, fik jeg øjnene op for, hvor vigtigt det faktisk var for mig at prioritere min egen frokost. Vi arbejdede effektivt med, hvad der stod i vejen (eller hvad jeg troede stod i vejen) for at gøre det, hvad motivationen var, og hvad der skulle til for at komme i mål med det. Nogle vigtige indsigter og en aftale med mig selv senere… Og her sidder jeg så, med en blåbærsmoothie, to stykker rugbrød, en omelet og grøntsager...


Noget, jeg ikke havde prioriteret i årevis, er blevet til en god vane, og jeg mærker, hvor meget energi og glæde det har givet mig.


Okay, frokost til side… Nu til det væsentlige – nemlig hvordan jeg i dag bruger coaching, når jeg hjælper ryttere med at opnå deres ønsker, mål og drømme. Først og fremmest bruger jeg nogle af teknikkerne i dressurundervisningen. Betyder det, at min undervisning er blevet anderledes? Både ja og nej. NEJ, fordi dressurundervisningen for mig stadig bygger på at formidle og tilpasse uddannelsesskalaen på bedste vis til den enkelte rytter og hest, og på en måde så de forstår det og selv kan arbejde videre med det! JA, fordi coaching har givet mig unikke værktøjer til at motivere og endnu bedre spotte og håndtere udfordringer hos rytterne, når noget er svært, når der opstår frustrationer, eller når motivationen svigter.


Og så er der de fantastiske 1:1 coachingsessionerne. Her møder jeg rytterne uden hest, for det meste online, men vi kan også mødes face-to-face. Der arbejdes med lige præcis det, rytterne har brug for, (og det har virkelig bekræftet mig i, hvordan en coachingtime nogle gange kan være vigtigere end tre timer på dressurbanen). Vi arbejder blandt andet med mål, overbevisninger, forhindringer, motivation og nye alternativer. Hvis ikke rytteren er klar over, hvad deres mål eller behov er, men de kan mærke, at noget ikke er, som det burde være, bruger vi i første omgang coachingen til at komme frem til et helt konkret mål.


Du kender det måske selv – rideglæden er faldet, eller der er noget, der mangler, uden at du præcist kan sætte ord på det? Her er det enormt vigtigt først at blive specifik.


Jeg kunne blive ved og fortælle alt for meget på én gang, fordi det er så SPÆNDENDE, men jeg tror, det er bedst at dele ud i flere bider over de kommende dage :)


Jeg vil i de næste indlæg komme med konkrete eksempler på, hvordan coaching har gjort en stor forskel for nogle af de ryttere, jeg har hjulpet – både ryttere, jeg også underviser i dressur, og ryttere, jeg ikke kendte i forvejen. Jeg fortæller også skridt for skridt om det praktiske ved coachingsessionerne, for-samtalen, forberedelse m.m.


Jeg håber selvfølgelig, I har lyst til at læse med!

Anke


PS: Hjemmesiden får snart sin egen “afdeling” om undervisning, coaching, forløb (… og PSSST – ONLINE kurser!!). Hav lidt tålmodighed endnu ;)



Comments


For nyligt
Arkiv
Følg med
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page