top of page

Når hovedet tror en ting, men kroppen gør noget andet

Jeg har lyst til at dele følgende, fordi jeg ofte oplever det jeg kalder "Når hovedet tror en ting, men kroppen gør noget andet". Tidligere har jeg anskuet og arbejdet med denne udfordring mest ud fra min berider/trænerrolle, coach uddannelsen har givet mig flere muligheder som jeg også kommer ind på hernede.


Den gider ikke...

En af de største udfordringer jeg ser som underviser, er når en rytter sender modstridende signaler. For eksempel når det gælder om at ride frem. I nogle situationer fører det endda til at hesten fejlagtigt bliver betegnet som doven. Når jeg så spørger rytteren, siger de tit “Jamen, jeg giver signalet, men der sker ikke noget”. Min erfaring er, at det i langt de fleste tilfælde gælder noget andet end at hesten ikke gider.


Personligt ved jeg hvor svært det er når hovedet (fornuften) tror en ting og kroppen gør noget andet. Jeg har redet mange ungheste da jeg var yngre, men kom til et punkt hvor jeg ikke var tryg ved det længere og uden at jeg først var klar over det. Jeg TROEDE at jeg red frem, men kom ubevidst til at spænde op og ride tøvende med meget utydelige signaler. Det duer ikke!


For at hesten kan forstå hjælperne OG opleve umiddelbar glæde ved at gå frem, skal du som rytter vide hvad de rigtige signaler egentlig er og hvordan de gives. Du skal have en form for kropskontrol, være i stand til at motivere, følge bevægelsen, være i balance og ikke ride med håndbremsen trukket. (Det med håndbremsen skal langt fra forståes bogstaveligt! Med håndbremsen mener jeg ikke nødvendigvis rytterens hånd, håndbremsen kan være trukket mange steder i rytterkroppen - eller sindet!)


Jeg ved ikke hvad der skete...

Endnu en situation hvor der opstår udfordringer er typisk til stævner. "Jeg ved ikke hvad der skete, opvarmningen var gået godt og så var det som om hesten blev hel anderledes da vi red ind på banen". Spænding, fejl og en ærgelig følelse efterfølgende er ofte resultatet. Der kan være flere grunde til det, men jeg er overbevist om at det som regel ikke er hesten der er "blevet en hel anden", men derimod rytteren. Rytteren rider anderledes, sidder anderledes, trækker vejret anderledes fra det øjeblik der rides op ad midterlinien, og hesten reagerer derefter. Naturligvis, for de er følsomme dyr...


Der kan være flere situationer og grunde til at man løber ind i ovenstående problemer. Tidligere oplevelser, balanceudfordringer, fysiske skævheder, manglende selvtillid, manglende viden mm. kan være årsag til at rytteren (ofte ubevidst) spænder, holder, overkontrollerer, giver forkerte hjælpere. Det resulterer i forvirring og misforståelser og det opleves ofte som en stor frustration for rytteren, men som regel i endnu højrere grad for hesten! Hvis det sker flere gange på en ridetur, flere dage, endda uger i træk, eller hver gang du rider op ad en midterlinie, er det ikke svært at forestille sig at det spænder ben for hestens uddannelse OG “den gode ridetur”.


Hvad kan du gøre?

  • Først og fremmest er det vigtigt at blive bevidst om hvad der sker. Det har man en træner til, som hjælper med at få øje på det, men du kan også spørge dig selv “Hvad handler det her egentlig om?”. Hvilke situationer sker det typisk i? Er jeg nervøs for at ride frem, eller kan jeg mærke at jeg mister balance og/eller spænder op nogle steder? Er jeg usikker på hvordan jeg skal give signalerne korrekt?

  • Arbejd med dit MINDSET!! Tilbage til “ Hvad handler det her egentlig om?” - Coaching kan hjælpe dig med at få afklaret hvad der præcist forhindrer dig, hvordan du kan lægge en plan og komme videre. De resultater jeg har set ske ved hjælp af coaching, har i nogle tilfælde været 1.000 gange mere effektiv end 5 timers undervisning på banen ville have gjort! Er du som de fleste ryttere, er du sikkert rigtig "god til" at slå dig selv i hovedet over det du ikke kan eller gør forkert. Coaching kan hjælpe dig til en mere konstruktiv og positiv tilstand, hvilket uden tvivl afspejler sig i den måde du møder din hest og hvordan du rider.

  • Et af de sværeste spørgsmål, men stil dig selv følgende alligevel “Er jeg i stand til at være den rytter min hest har brug for lige nu?”. Vi har allesammen ting vi skal arbejde på, men hvis det for eksempel er en unghest du har, og du ikke har kompetencerne eller er tryg ved at ride den, er det bedre at få hjælp fra en dygtig ungheste rytter der kan give hesten en god oplevelse og sikre at den første, super vigtige, del af hestens uddannelse bliver positiv og korrekt. Det er ikke nogen skam at komme til den konklusion, tværtimod! Det er faktisk en klog og modig beslutning.

  • Arbejd med din balance og smidighed igennem ryttertræning, yoga, pilates, sædetræning, you name it. Jo mere smidig og bedre i balance du sidder, jo mindre forstyrrer du. Jo mere kropskontrol du har, jo mere sikker vil du føle dig i sadlen og du vil kunne give signalerne mere præcis og bedre timet!

  • Find og få hjælp fra en træner, der passer til dine og hestens behov!

  • Søg viden og inspiration! Læs, lyt, se omkring dig. Vi lever i en verden hvor mulighederne for at blive klogere er større end nogensinde. (Mit råd er dog at være selektiv og lyt til din mavefornemmelse for ikke at fare vildt i information!)

  • Til sidst - NATURLIGVIS skal du have dig en snak med din dyrlæge hvis du, eller din træner, bare er det mindste i tvivl om der kan være andre grunde til at hesten ikke går frem!


Tak fordi du læste med, jeg håber dette sætter lidt tanker i gang hos dig!


Kærlig hilsen,

Anke


PS. Hvis du kunne tænke dig at høre nærmere om, og hvordan 1:1 coaching kan gøre en forskel for dig og din ridning, igennem enkelte sessioner eller et forløb, er du velkommen til at skrive til mig på mail - anketerbeek@gmail.comComments


For nyligt
Arkiv
Følg med
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page