top of page

Bagpartsvendinger - 5 hurtige

Som jeg skrev denne uge, oplever jeg rigtigt ofte at bagpartsvendinger fremkalder masser af spørgsmål og til tider frustrationer. I en bagpartsvending skridter forparten i en lille cirkel omkring bagparten, stillet i den retning hesten bevæger sig og rundet om den indvendige schenkel. Sidste weekend ville 3 ud af 10 kursister gerne bruge tid på at blive bedre til netop denne øvelse. Når jeg selv rammer en mur med en bestemt øvelse, er jeg nødt til at bryde øvelsen op for at få det løst, i teori og praksis. Det betyder at genopfriske/sætte mig ind i hvad øvelsen egentlig går ud på, hvordan jeg teknisk bør give mine hjælpere og dermed bedst kan forklare hesten hvad det er jeg vil have den til. Derefter kan jeg lægge en plan for hvordan jeg i træningen skridt for skridt kan arbejde frem mod - i dette tilfælde - gode bagpartsvendinger, senere skridtpirouetter. Hernede 5 af disse skridt;

1 Først og fremmest tjekker jeg de helt basale aftaler. Er hesten foran hjælperne/venter den, er forbindelsen god nok, følger den en ledende tøjle og forstår hesten at svare for den enkelte schenkelhjælp eller med andre ord har den lært at vige til siden (prøves af ved hjælp af schenkelvigninger og forpartsvendinger). Disse aftaler er forudsætninger som skal være på plads før jeg tager næste skridt.

2 Jeg placerer en kegle og rider en lille cirkel rund om den (cirka 8 m i diameter.). Lyder simpelt? Måske - men du vil opleve at det lyder nemmere end det er at holde samme afstand til keglen, at have hesten stabilt stillet/rundet som cirkelsporet man rider på og ikke mindst at holde tempoet og skridttakten ren. Jeg laver også et par parader/skridt frem på cirkelsporet og fokuserer på at hesten bevarer sin ramme/ikke falder ud eller ind.

3 Herefter rider jeg skiftevis let forparten og bagparten ind på volten (let versade/travers). Når der rides let versade “tegner” bagparten en stor cirkel og forparten en mindre. I let travers er det selvfølgelig omvendt. Hesten SKAL blive ved med at skridte aktivt frem, også eller især når der skiftes. I det her arbejde er dosering en vigtig faktor og der skal bestemt ikke rides for meget sidelæns.

4 Når skridt 1,2,3 er på plads skridter jeg væk fra volten og ligeud. Nu er det tid til 1/4 vendinger. Jeg forestiller mig en stor firkant (20 x 20 m.) på banen og hvert hjørne af denne firkant starter med en halv parade efterfulgt af en 1/4 bagpartsvending. Det er en rigtig god måde at øve ind- og udridning af en bagpartsvending på, hvilket oftest viser sig at være det sværeste ved bagpartsvendinger…

5 Sidst men ikke mindst, tag stigbøjlerne af (hvis muligt) - bagpartsvendinger er en øvelse hvor jeg ofte ser ryttere komme ud af balance og når det sker kan man ikke længere give de rigtige hjælpere og dermed umuligt forlange at hesten forstår hvad den skal. Uden bøjler vil du kunne arbejde på din balance og helt klart mærke hvornår og hvordan du kan forbedre dine signaler over for hesten.

OBS Der er forskel på bagpartsvendinger og skridtpirouetter. Skridtpirouetter udføres i en højere samlingsgrad end bagpartsvendinger og hestens bagpart skal stort set blive på stedet, centreret om det indvendige bagben som aktivt skal løfte og sætte sig, hvorimod bagparten i en bagpartsvending kan skridte en (meget) lille halvvolte. Når bagpartsvendinger eller skridtpirouetter giver problemer, såsom manglende aktivitet/runding oplever jeg at det kan betale sig at tage et skridt tilbage/sænke sværhedsgraden og starte forfra med at arbejde på ovennævnte skridt.

God fornøjelse :)


For nyligt
Arkiv
Følg med
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page