top of page

5 Hurtige....

Cavaletti/bomarbejde er sjovt og en velkommen afveksling i den daglige (dressur)træning. Det styrker hesten og det styrker samarbejdet mellem hest og rytter. Det er slet ikke så kompliceret at komme i gang. Jeg har skrevet “5 hurtige” ned som jeg mener er en god hjælp:

-Styr på afstande og materiale. Sæt dig ind i teorien først! Det er selvfølgelig afgørende at afstandene er i orden. Hvis de er, øges hestens selvsikkerhed for hver gang den “løser” opgaven korrekt, hvis ikke kan det faktisk tage modet fra hesten og skabe spænding samt disharmoni mellem hest og rytter. Afstandene (hest) er følgende: Skridt 0,80-0,90 meter - Trav 1,20-1,30 meter - Galop omkring 3 meter. Dette er cirka afstande, da heste kan være meget forskellige i deres gang. Materialet skal ligeså være ordentligt, bommene må ikke være for lette da de så kan flyttes for nemt når hesten rammer en.

-Start simpelt. 1, så 2, så 3… Altid start med en enkelt bom. Når hesten kan skridte og trave stille og roligt over, lægger jeg 2 og så 3….. Ikke flere end 4-5 stykker i alt, så er det overskueligt og får man en dårlig indridning kan man stadigvæk komme fornuftigt ud igen. Start ligeud, senere når hest (og rytter) er mere rutinerede kan de lægges på buet spor hvilket er en super øvelse, men som er væsentlig mere kompliceret. Cavaletti/bomarbejde handler om at have styr på retning og styr på tempo. 4 Bomme på lige spor, hvor man koncentrerer sig om at have tempoet under kontrol og hesten rettet lige FØR, IMENS og EFTER er rigeligt at komme i gang med. Jeg går iøvrigt ikke i gang med galop før skridt og trav er i orden.

-Hjælp på jorden. Det er en rigtig god ide at have god hjælp på jorden. For at bedømme afstanden og for hurtigt at rette hvis bommene har flyttet sig. Som nævnt til at starte med, er det afgørende at man kan give hesten en succesoplevelse ved at træne bomme. Dermed ikke sagt at en fejlbedømmelse kan udelukkes, men hvis afstandene ikke er i orden kan man på forhånd regne ud at det ikke bliver godt.

-Hellere ofte og lidt end sporadisk og for meget. Heste træner nogle bestemte muskler mere når der laves cavaletti/bomarbejde. På en væsentlig anden måde end når den går “almindeligt”. Hellere to gange om ugen og doseret end en gang om måneden med fuld gas som kan medføre overbelastning!

-Brug bommene til andet…. Jeg ved af egen erfaring at man meget nemmere integrerer bomarbejde i sin træning hvis bommene er inden for rækkevide i stedet for at de skal slæbes frem hver gang. Man kan bruge dem til andet end blot at ride over dem - det giver ekstra motivation til at have bomme på banen. For eksempel kan man programtræne med bomme ved at øve en lige indridning/parade imellem to bomme på hver side af X. Eller korrekt ind og ud af hjørner ved at have to bomme i en 90 graders vinkel, en til halvandet meter indenfor hjørnet…

Det var mine “5 hurtige” om at komme i gang med cavaletti/bomarbejde. God fornøjelse og kom endelig med spørgsmål enten her eller i en PB på Facebook


For nyligt
Arkiv
Følg med
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page